KOG.jpgHet AMK wil u spreken!!
Dit artikel is overgenomen uit de KOG Nieuwsbrief van najaar 2013

 

  

Wat je als ouders nooit hoopt mee te maken is dat het AMK (Advies en Meldpunt Kindermishandeling) je laat weten dat er zorgen zijn over jouw gezin en dat twee medewerkers bij jou thuis komen om een onderzoek in te stellen naar de veiligheid van jouw kinderen.
Meestal zijn ouders stomverbaasd en voelen zij zich aangevallen en geschoffeerd, vooral als dan ook nog blijkt dat er een anonieme melding is gedaan waarover men niet veel wil vertellen.

Bij KOG krijgen wij veel verhalen te horen van ouders die dit overkomt en waarbij het gesprek niet prettig verloopt.

We hebben aan één kant wel begrip voor het AMK. Men wil mishandelde kinderen opsporen (geweldig als dat lukt) en dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.
Helaas wordt ook vaak gebruik gemaakt van onprettige gesprekstechnieken en iets wat ouders omschrijven als ‘’intimidatie’’.
Bedenk dat men gewoon zijn werk doet en dat het in elk gezin zo gaat. Dit is waarschijnlijk de algemene werkwijze, het is niet gericht tegen u persoonlijk.
Het is goed om van te voren te weten wat uw rechten zijn en wat de rechten van het AMK. Kijk op internet o.a. op de site van KOG.
Meestal horen wij van ouders dat hun gesprekken met het AMK onplezierig verlopen.
Met de juiste voorbereiding kunt u veel ondervangen. Denk niet: ik heb niets te verbergen, ze mogen alles weten.

Door elementen uit uw verhaal te selecteren en die achter elkaar te zetten komt er soms een verhaal te voorschijn waarin u zichzelf niet meer herkent.

  • Vraag eerst een kopie van het dossier op en accepteer niet dat men u afpoeiert en zegt: wij vertellen u wel wat het probleem is bij het gesprek. Verzet het gesprek als u nog geen kopie hebt ontvangen omdat u "het gesprek serieus neemt en u goed wil voorbereiden"
  • Zorg dat u een vertrouwenspersoon bij het gesprek laat zitten.Iemand die aantekeningen kan maken of nog beter; neem het gesprek op; dit hoeft u niet te melden aan het AMK.
    U doet in uw huis wat u zelf wil.
  • Blijf vriendelijk en beleefd en laat u niet van uw stuk brengen. Een veel voorkomende manier van het AMK om inlichtingen te verzamelen is: zeggen dat men u niet gelooft. De reactie van ouders is dan om nog meer informatie te geven en nog meer……. De AMK medewerkers noteren alles en filteren daaruit hun zorgpunten. Later merkt u dat dingen uit z’n verband zijn gehaald en hebt u spijt van uw openhartigheid. Trap niet in die valkuil. Stel een wedervraag: Wat maakt dat u het één wel gelooft en het ander niet? Hoe bepaalt u dat? Heeft het wel zin om uw vragen te beantwoorden als u niet aan waarheidvinding doet?
  • Praat alleen over het kind waar zij vragen over hebben. Laat kinderen niet zonder vertrouwenspersoon met het AMK praten. Kinderen knikken soms instemmend als er iets gevraagd wordt , alleen om er van af te zijn.
  • Geef geen toestemming voor wat dan ook en onderteken niets. Vaak eist men toestemming om overal in uw medisch dossier te mogen kijken als u ooit contact hebt gehad met de GGZ. Denk erom dat u niets’’moet’’. Zeg dat u daar eerst over na moet denken en wil weten wat dat voor gevolgen heeft.
  • Mijn laatste tip is: Bel met een contactpersoon van KOG. Laat u goed voorlichten. Echt, dat maakt heel veel uit voor uw gesprek. Veel ouders zeggen achteraf; als ik alles van te voren geweten had…. had ik het heel anders gedaan!

Alice Jansen

Oproep van het FIOM: om mee te denken (en in later stadium te doen) 
op het gebied van informatie rondom de adoptie 
lees hier meer (worddocument) 

klik hier om digitaal het nieuwe magazine te lezen 

OPROEP PLAN ANGEL: research naar adoptie in
Colombia, Brazilië, Peru en Haïti
lees 
hier  meer

 

Cursus:van Stichting Adoptievoorzieningen: "zorgen voor getraumati-seerde adoptiekinderen"die begint op 23 april a.s. zijn er nog plaatsen vrij! 
Cursus Ouderpower: Balans Academy
Cursus Herstelverhaal: voor geadopteerden en ouders

                 

Go to top

Copyright © 2013 LOGA. Alle rechten voorbehouden.