rozijnErvaringen van adoptieouders uit de praktijk
Een adoptieouder geeft een terugblik op wat zij en de andere ouders uit een gespreksgroep van LOGA de afgelopen 10 jaar hebben meegemaakt en hoe zij die periode hebben overleefd.

 

Problemen waren in het begin nogal klein maar toch al storend, geen hechting met je kind, liegen, stelen, niet luisteren, problemen op school, en in de buurt.

Maar al opgroeiend werden de problemen voor de ouders toch zeer ingrijpend.

Politie, buren, andere ouders aan de deur, uithuisplaatsingen.

Beschuldigingen van mishandeling, incest, verslavingen. Prostitutie zowel vrouwelijk als mannelijk. Abortus. Zelfmoordpogingen. Zelfverminkingen.

Mishandeld worden door de kinderen, (honkbalknuppel) huisraad en huis vernield. Bedreiging met messen. Uitgescholden worden. Jarenlang je kind niet alleen thuis te kunnen laten. Portemonnee achter slot en grendel.

Regelmatig sloten verwisselen, want hij of zij is er met je huissleutels vandoor.

Rechtszaken voeren of bijwonen, financieel erbij in schieten.

Gesloten inrichtingen, zó gesloten dat ze gewoon naar buiten konden.

Jeugdhulp die kinderen uit huis plaatst ondanks dat de ouders veelvuldig bezwaar maken bij de Rechtbanken.

Stuklopen op de hulpverleners. Ben je eindelijk bij een hulpverlener vindt hij/zij dat je kind te oud is, of te crimineel/te dom/te jong is of hij moet zo nodig op wereldreis en vindt dat het zo wel weer erg goed gaat!!!!!

Weet jij dat je kind in een psychose zit, vindt de vervangend behandeld arts dat het allemaal wel mee valt en stuurt hem/haar weer naar huis. Met alle nare gevolgen van dien. Jaren niet weten waar je kind uithangt of wel weten, maar ze willen gewoon geen contact meer met je.

Je leert praten als brugman en als dat niet lukt heb je weer pech gehad.

Ook maakten zij daardoor echtscheidingen mee; zelfs het overlijden van het "goede" adoptiekind.

Partners die het niet meer zien zitten en daardoor problemen krijgen met hun gezondheid, of een burn-out.

Kinderen die jaren lang in de gevangenis zitten. Soms 2 uur autorijden ver. Schuldgevoel hoe vaak moet je daar naar toe en moet je hem geld geven, allemaal gepieker.

Je kan ook problemen krijgen met je eigen familie, want ze hebben je gewaarschuwd voor zo'n ouder adoptiekind en zij zouden het heel anders aanpakken!!

Sommige ouders kwamen voor het oudste kind en konden met verloop van de jaren naadloos aansluiten voor de problemen met het tweede kind.

Pubers die spoorloos zijn en blijken in hun geboorteland te zitten waar je ze na 2 jaar weer kunt terug halen want ze zitten daar ook aan de grond.

En het grote verdriet en de onmacht die de meeste kinderen toch ook met zich meedragen.

Ook met de wat oudere geadopteerde worden de problemen omvangrijker, soms komt er een ommekeer maar soms ook niet. Moet je nog veel energie in een jong volwassene steken, want je moet maar steeds de kamer of woning in orde brengen, sociale dienst of UVW of andere instantie bellen of informeren, de meeste kinderen hebben daar veel moeite mee en dat de huur en gas en licht elke maand betaald moet worden, dat valt ook niet mee. Weer ontslagen worden, elke dag op je werk komen is voor sommigen ook een hele opgave. Met geld omgaan is ook niet eenvoudig, in het begin van de maand geld krijgen maar dat er nog 30 dagen mee gedaan moet worden kunnen zij niet overzien. Schuldsanering regelen, want sommige hebben al zeer grote schulden.

Zijn het bedrukte avonden? Nou ik vind absoluut niet, we lachen wat af.

Intussen zijn we erg vertrouwd met elkaar en dingen die je niet tegen de buurvrouw zegt dat wordt wel tegen ons verteld, dus ook hoe een psychiater aan een van de ouders vraagt hoe hij over een rozijn denkt, nou dan kan je ons opvegen en ook de blijdschap als een van de kinderen zijn/haar Dierenartsdiploma haalt of zijn Bull en dat het toch ook wel goed kan gaan met je kinderen.

Tijdens het feestelijke diner waren wij als opgewekte ouders bij elkaar, relativerend naar de afgelopen 10 jaar en natuurlijk ouder en stukken wijzer en grijzer, maar zeker niet verzuurd en verbitterd, hoewel het wel anders had mogen lopen.

Liesbeth Baartmans

Naast alle problemen die deze ouders hebben meegemaakt verbaast het hoe weerbaar deze ouders zijn. Ze relativeren en zijn zeker niet verbitterd geworden. De waarde van een lotgenotengroep is voor adoptieouders dan ook heel groot. Deze maar ook andere adoptieouders maken veel mee. Gelukkig is het niet altijd zo heftig en er zijn periodes, dat het vrij rustig is in adoptiegezinnen.

 

 

Oproep van het FIOM: om mee te denken (en in later stadium te doen) 
op het gebied van informatie rondom de adoptie 
lees hier meer (worddocument) 

klik hier om digitaal het nieuwe magazine te lezen 

OPROEP PLAN ANGEL: research naar adoptie in
Colombia, Brazilië, Peru en Haïti
lees 
hier  meer

 

Cursus:van Stichting Adoptievoorzieningen: "zorgen voor getraumati-seerde adoptiekinderen"die begint op 23 april a.s. zijn er nog plaatsen vrij! 
Cursus Ouderpower: Balans Academy
Cursus Herstelverhaal: voor geadopteerden en ouders

                 

Go to top

Copyright © 2013 LOGA. Alle rechten voorbehouden.